Mit mond a Korán az agyról?

Isten a következőt mondta a Koránban a gonosz hitetlenek egyikéről, aki megtiltotta Mohamed prófétának, hogy imádkozzon a Kábánál:

„De nem! Ha nem hagyja abba homlokánál fogva vonszoljuk el. Egy hazug, bűnös homloknál fogva”(Korán, 96:15-16)

Miért nevezte a Korán a homlokot hazugnak és bűnösnek? Miért nem azt írta, hogy az a személy volt hazug és bűnös? Milyen kapcsolat van a homlok és a hazugság valamint a bűnösség között?

Ha benézünk egy koponyába, a homlok mögött az előagyat találjuk (1-es ábra). Mit mond a fiziológia az agy ezen területének funkciójáról? Az Anatómia és fiziológia esszenciája című könyv azt írja erről a területről: „A motiváció és a tervek előrelátása valamint a mozdulatok indítása a homloklebeny elülső részében megy végbe, az előagyban. Ez az agykéreg egyesülésének egy része…” Szintén e könyvben olvasható: „Motivációval való kapcsolata miatt az előagyat az agresszió működési központjának is vélik…”

Így az agynak ez a területe felelős a tervekért és motivációért, a jó vagy bűnös viselkedésre való indíttatásért, továbbá ez felelős a hazugságokért és az igaz beszédért. Ilyeténképpen helyénvaló a homlokot hazugnak és bűnösnek leírni, mikor valaki hazudik vagy bűnt követ el, ahogy a Korán mondta: „…Egy hazug, bűnös homloknál fogva.”

1. Ábra: Az agykéreg bal féltekéjének funkcionális régiói. Az előagy az agykéreg elülső felében helyezkedik el. (Essentials of Anatomy & Physiology, Seeley és mások, 210. o.)

Az előagy ezen funkcióit csak az utóbbi hatvan évben fedezték fel a tudósok, professzor Keith L. Moore közreműködésével.