Lopás és a tiltott vagyon

Nemrég történt velem, sajnos el kell hogy mondjam nem először:

Áruház parkolójában mellém hajtott egy autóban két fiatal és megkérdezték, nincs-e szükségem jó autórádióra? Mondtam: van nekem, nem kell még egy. Pedig ők nagyon olcsón adnák - bizonygatták - de ismét visszautasítottam őket.
Nem kell esetleg a hölgynek valami jó parfüm - mutattak a feleségemre - de mondtam, hogy az is van, arra sincs szükségem.
Ezután még próbáltak néhány dolgot rámtukmálni, nem is emlékszem miket, mert azzal voltam elfoglalva hogyan adjam tudtukra finoman ( végülis nem voltak erőszakosak, ) hogy tőlük bizony még akkor sem venném meg a csocsi-rogyi divatos sportcipőt, ha azt egy ezresért hozzámvágnák, mivel tudom, hogy az árujuk lopott.

Sajnos nagyon sokan úgy gondolják, hogy azért jó lopott árut venni, mert így töredékéért hozzájutnak ahhoz, ami egyébként a sokszorosába kerülne és esetleg ki sem tudnák azt fizetni. De abba a lopott árut vásárló egyén talán bele sem gondol, hogy ezzel a tolvajokat és a lopott holmit áruló egyéneket éltetik és további lopásra biztatják őket. Ezek után könnyen előfordulhat, hogy a következő áldozat éppen ő lesz és mélységesen fel lesz háborodva, hogy szempillantás alatt ellopták tőle azt, amiért olyan sokat dolgozott!
És persze valaki ismét a markát fogja dörzsölni, hogy milyen jó vásárt csinált, amikor épp az őtőle ellopot árut veszi meg.

A lopásnak sajnos rengeteg vállfaja létezik, az egyszerű bolti lopástól a politikai életben elkövetett lopásokig, ebben a fejezetben található menüpontokban ezeket tárgyaljuk.